Familj

Cirkus Brazil Jack återvänder med sin största föreställning någonsin

Nu är Cirkus Brazil Jack tillbaka med en omfattande Sverigeturné och sin mest ambitiösa och miljövänliga föreställning hittills. Tidigare i år invigde cirkusen Melodifestivalen med ett spännande öppningsnummer, och utlovar nu en större föreställning än någonsin med hisnande motorcykelkonster, akrobatik i ösregn och trapetskonster som inte setts sedan 1950-talet. Turnén startade med publiksuccé vid premiären i Malmö, och cirkusmagin tar sig vidare genom landet under hela sommaren!

Framtidens cirkus

Cirkus Brazil Jack är världens äldsta cirkus, vars historia sträcker sig tillbaka till 1899 då grundaren Carl Rhodin, även känd som Brazil Jack, startade cirkusen som än idag bär hans namn. Idag är det Trolle Rhodin, barnbarnsbarn till Carl, som är cirkusdirektör. Med en vision om framtidens cirkus har Trolle sedan 2018 gjort ett omfattande moderniserings- och hållbarhetsarbete, och ses som en föregångare inom cirkuskonsten runtom i världen.

Till skillnad från många andra turnerande cirkusar är Cirkus Brazil Jack sedan 2018 helt djurfri. För Trolle har detta varit ett självklart steg moderniseringen av cirkusen, och menar att cirkuskonsten med fördel bör utvecklas för att passa dagens publik. I år har man även tagit större kliv i att bli mer miljövänliga, genom att i stort sett ha en helt batteridriven cirkus.

Vi vill inte bara bjuda på en modern och ny show. Vi vill även ta vårt ansvar när det kommer till miljöfrågan, säger Trolle Rhodin.

Likt många andra cirkusar har de tidigare fått sin energi från dieselaggregat, men nu har cirkusen tillsammans med Atlas Copco tagit fram en batteridriven lösning. Därmed kan man driva föreställningen i stort sett helt utan fossila bränslen.

Genom att kombinera traditionell cirkuskonst med moderna innovationer slog man publikrekord 2022, och cementerade sin plats som Sveriges mest älskade cirkus. Cirkusen har nu varit verksam i 124 år och med Trolle Rhodin vid rodret ser framtiden ljus ut för Cirkus Brazil Jack. Nu är årets Sverigeturné i full gång med flera föreställningar över hela landet.

Cirkus Brazil Jack 2023
Cirkus Brazil Jack har en ensemble av cirkuskonstnärer och artister från hela världen.

Den största föreställningen hittills

Tidigare i år fick Cirkus Brazil Jack äran att inviga Melodifestivalen med ett hisnande öppningsnummer. Nu presenteras en ensemble av cirkuskonstnärer och artister från hela världen, i en helt ny föreställning som enligt Trolle är den största i cirkusens långa historia.

I den nya föreställningen bjuds publiken på en imponerande mix av cirkuskonster och spektakulära framträdanden som kretsar kring de fyra elementen eld, vatten, luft och jord. Publiken får uppleva en rad spännande inslag, bland annat akrobatik i ösregn och flygande trapetser i ett nummer som inte har framförts sedan 1950-talet.

Föreställningen varar i ca 1 timme och 45 minuter, med en 20-minuters paus i mitten. Barn under två år behöver ingen biljett utan sitter istället i vuxens knä.

Akrobatik i världsklass.

Artister från hela världen

Säsongen 2023 bjuder på en föreställning med ett flertal nytillskott i ensemblen. Ett av dessa är ’Diorios Globe of Death’, där fyra motorcykelakrobater från Argentina och Brasilien kör med en hastighet på 80 km/h i en kula av järn på tio meters höjd. Numret har blivit en storfavorit bland cirkusentusiaster över hela världen, något som den svenska publiken nu får möjlighet att uppleva för första gången.

Publiken får även se det nya numret ’Flying Brazil Jack’ med handplockade luftakrobater från anrika cirkusfamiljer från Brasilien och Italien. Efter månader av intensivt arbete med koreografi, kostymer och träning de skapat ett luftextravaganza med flygande trapetser – ett typ av cirkusnummer som visas i Sverige för första gången på över 70 år.

Andra artister i årets ensemble är bl a fotjonglören Jessyka Jasters, akrobatikduon ’Duo Ice’ från Tyskland och Ukraina, samt de tjeckiska komikerna och akrobaterna ’Wolf Brothers’.

Nu åker Cirkus Brazil Jack på en omfattande Sverigeturné, information och biljetter hittar du här.