Familj

Cirkusmagin återuppstår med Cirkus Brazil Jack 2022

Cirkus Brazil Jack är en av världens äldsta cirkusar. 2022 är de tillbaka på vägarna med ett helt nytt tält och en stjärnspäckad ensemble - läs mer här!

2022 – året då cirkusmagin äntligen återuppstod!
Sveriges enda djurfria Cirkus, Brazil Jack är just nu ute på en omfattande Sverigeturné med ett helt nytt tält och en stjärnspäckad ensemble – flera av artisterna har tidigare uppträtt för anrika och världsberömda Cirque du Soleil.

Turnén slog publikrekord vid premiären i Malmö 15 april och fortsätter nu ända in i september 2022.

Publikrekord efter pandemin

Cirkus Brazil Jacks mytomspunna historia sträcker sig tillbaka till år 1899 då Carl Rhodin (1871-1952), känd som Brazil Jack, startade cirkusen som ännu bär hans namn idag. Idag är det Carls barnbarnsbarn Trolle Rhodin som välkomnar besökarna i egenskap av cirkusdirektör. Efter att Cirkus Brazil Jack 2019 slog publikrekord med utsålda tält runtom i landet slog plötsligt pandemin till, och en lång period av väntan och osäkerhet följde för Trolle Rhodin och cirkusen.

Att hänga upp direktörsuniformen var dock aldrig ett alternativ för Trolle och familjen Brazil Jack. Enligt Trolle var det framför allt passionen för cirkuskonsten och artisternas längtan efter att få möta publiken igen, som hjälpte Cirkus Brazil Jack genom en av dom tuffaste perioderna sedan grundandet 1899. Den 15 april 2022 kunde cirkusen återigen välkomna förväntansfulla besökare – stora som små – med nya publikrekord på premiären i Malmö.

”Det går knappt att beskriva med ord hur fantastiskt det känns att äntligen få turnera i Sverige igen. Vi lägger två tuffa år i pandemins skugga bakom oss och blickar framåt mot att få glädja alla med cirkuskonstens magi och gränslöshet. I år ska hela Cirkus Brazil Jack utstråla extra mycket kärlek.”

– Trolle Rhodin, Cirkusdirektör för Cirkus Brazil Jack.

Nytt tält och bekväma sittplatser

Säsongen 2022 välkomnar Cirkus Brazil Jack publiken till ett nytt modernt cirkustält, med rymligare manege och ny gradäng. Från de individuella sittplatserna, som har gjorts ännu mer bekväma inför i år, kan publiken komfortabelt bevittna cirkusens artister med lindans på höga höjder, konster på rullskridskor, komiker och akrobater från Etiopien och Ukraina. Föreställningen varar i ca 1 timme och 45 minuter med en 20-minuters paus i mitten. Barn under två år behöver ingen biljett, utan sitter istället i vuxens knä.

Djurfritt

Sedan 2018 är Cirkus Brazil Jack helt och hållet djurfri, något unikt bland andra turnerande cirkusar i världen. Man har i stället valt att satsa på artisterna, musiken och den magiska stämningen som ofta infinner sig på cirkus. För Trolle var det ett självklart steg i utvecklingen av den moderna cirkuskonsten och Cirkus Brazil Jack.

”För mig har cirkus alltid varit en konstform och en kultur, ingen djuruppvisning. Cirkus är atmosfären. När du kommer in i tältet, orkestern som spelar, belysningen, alla de här dofterna av sågspån, popcorn och sockervadd, att barnen får lika mycket att njuta av som vuxna och vice versa. Det är så mycket mer än djur, så det var inget jättesvårt beslut för oss att ta bort djuren.”

– Trolle Rhodin

Artister från sex länder

Under pandemin när cirkusen inte kunde turnera fokuserade Trolle Rhodin i stället på att upptäcka nya artister och ta fram konceptet för Cirkus Brazil Jacks nya moderna cirkusshow. Ett flertal artister från världsberömda och anrika Cirque du Soleil anslöt sig till Brazil Jack-familjen, tillsammans med en ensemble cirkuskonstnärer och artister från totalt sex olika länder. Tillsammans har dom tränat intensivt inför stundande förställningar, trots en ovisshet om när man skulle få möta sin publik igen. Sedan kom äntligen beskedet –cirkusmagin återuppstår med Cirkus Brazil Jack på stor turné 2022.

Publiken får bland annat uppleva Mariia Schevchenkos prisbelönta luftakrobatik. Utbildad vid Kiev Municipal Academy of Variety and Circus Arts och anställd vid Ukrainas nationalcirkus, tvingades hon fly kriget till Sverige tillsammans med sin bror och mamma, i förhoppning att finna trygghet och möjlighet att arbeta med det hon älskar mest av allt. Lyckligtvis kunde Cirkus Brazil Jack tillgodose hennes önskan och samtidigt få förmånen att förgylla årets föreställning med hennes närvaro

Andra artister i årets ensemble inkluderar Mesa Brothers från Columbia, några av cirkusvärldens mest våghalsiga lindansare som för första gången uppträder för svensk publik, akrobatik-trion The Black Diamonds från Ethiopien och rullskridsko-konstnärerna i Skating Jasters.

Cirkus Brazil Jack gör föreställningar runt om i Sverige, information och biljetter till Cirkus Brazil Jack hittar du här.