Upptäck

Internationella kvinnodagen 2024

Internationella kvinnodagen, den 8 mars, uppmärksammar ojämställdhet och kvinnors rättigheter över hela världen. En dag till för att reflektera och uppmana till förändring samt lyfta fram kvinnor som bidrar till förändring.

Inom underhållningsbranschen finns det många fantastiska kvinnor som vi vill lyfta fram. De är underrepresenterade i branschen, vilket många av dem har uttalat sig om. Flera artister, komiker, skådespelare osv har berättat om utmaningar som de ständigt stöter på i sin karriär, just för att de är kvinnor.

Vi vill sätta extra starka strålkastare på kvinnorna under veckan genom en takeover i våra kanaler med kvinnor i fokus. Kvinnliga artister, komiker och underhållare som är fantastiska på scenen och bidrar till att vi får uppleva det bästa live!

Visste du att:

 • Endast en femtedel av Sveriges låtskrivare är kvinnor.
 • Taylor Swift släpper sina album på nytt vid namn “Taylor’s Version” efter att den tidigare manliga producenten vägrat ge henne rättigheterna till hennes egna musik.

  For years, men have owned me. Controlled me. Abused me, simply because I’m a successful musician with power.” – Taylor Swift
 • Veronica Maggio bjöd 2019 in kvinnliga och icke-binära låtskrivare och producenter till en nätverksträff för att bidra till en förändring i en vad hon själv beskriver som mansdominerad bransch.
 • Maria Skäringer blev redan som barn utsatt för sexuella trakasserier och bidrar idag aktivt till diskussionen bland annat i hennes bok En kvinnlig komikers dagbok.
 • 2018 vann Zara Larsson BRA-Priset efter hennes kamp för en jämställd bransch.

  Precis som alla andra andra kvinnor i branschen tycker jag inte att det är jämställt. Jag vill att kvinnor ska få en ärlig chans, att få visa vad vi går för” – Zara Larsson
 • Trots att gruppen Icona Pop sålt platina i USA och har miljontals streams i samtliga plattformar beskriver de hur vanligt det är att män i branschen frågar om de verkligen spelar och dj:ar live, bara för de är tjejer.

  ”Vi har alltid kunnat gå ihop och stå upp för varandra. Men det finns många som inte har någon annan. Som är rädda för att inte bli signade eller få fler jobb om de säger till. Det finns en ständig maktposition som utnyttjas och det är vidrigt” – Aino Jawo och Caroline Hjelt
 • 47% av kvinnor inom scenkonst har utsatts för sexuella trakasserier. Kommer du ihåg Guldbaggegalan 2018 när många klädde sig i svart för att manifestera mot sexuella trakasserier?

Källor