Upptäck

20 bästa jullåtarna – den ultimata julspellistan!

Letar du efter de perfekta jullåtarna som sätter julstämningen till adventsfikat, julfesten eller en mysig kväll med dig och din familj? Då behöver du inte leta inte längre – här kommer den ultimata julspellistan med något som faller alla i smaken!

Från modern pop till hiphop och klassikerna vi inte kan vara utan

Utbudet av julsånger är väldigt brett, och alla otaliga covers gör det inte heller lättare att hitta vad som bidrar mest till julstämningen. Det finns alltifrån svängig moder julpop till klassikerna från årtionden tillbaka. Det finns också mer alternativa julsånger vars ensemble inte dränks av klockor och bjällror. Vi har samlat en härlig mix av allt (och lite till), så se igenom listan och spara favoriterna i den egen spellista. Kanske hittar du en ny julfavorit?

Moderna pop-pärlor

Ariana Grande - Santa Tell Me (Official Video)

Ariana Grande – Santa Tell Me

Ariana Grande, som har blivit en ikon för modern pop, släppte låten ”Santa Tell Me” 2014. Låten är ett bonusspår på den japanska versionen av Grandes Christmas Kisses EP, som även släpptes med en musikvideo. Låten tog sig snabbt upp till toppen av listorna välden över och har blivit en favorit under jultider. Den perfekta pop- och R&B-jullåten!

Kelly Clarkson - Underneath the Tree (Official Video)

Kelly Clarkson – Underneath the Tree

Kelly Clarkson släppte sitt första julalbum ”Wrapped in Red” 2013 och huvudsingeln ”Underneath the Tree” blev en riktig hit. Med bjällror, saxofonsolo och texter om tacksamhet av kamratskap och närhet under högtiden innehåller den allt en jullåt ska ha!

Justin Bieber - Mistletoe (Official Music Video)

Justin Bieber – Mistletoe

Kommer du ihåg när Justin var tonåring och julen var magisk? ”Mistletoe,” släppt 2011, är en singel från Justin Biebers andra studioalbum och första julalbum, ”Under the Mistletoe”. Det går inte att låta bli att nynna till låten när Justin bara vill vara under misteln (med dig).

Freddy Kalas - Hey Ho

Freddy Kalas – Hey Ho

Hey ho, nissen er tillbake! Freddy Kalas oväntade julhit (eller julplåga) ”Hey Ho” släpptes 2015 och sätter sig direkt på huvudet och går på repeat. Med en rolig text och glada melodi går det inte att låta bli att sjunga med i låten – en, og to, og tre, også sjunger vi!

Svenska (jul)stjärnor: en nyhet och tre klassiker

Carola sjunger "Helga natt" tillsammans med Sthlm Sound Gospel Choir i Idol 2023

Carola – Helga natt

Juldrottningen Carola har många julsånger som minst sagt kan kallas för svenska klassiker. I år är hon aktuell med en ny magiskt vacker julsång ”Helga natt” – som hon framförde live i Idol 2 november tillsammans med Sthlm Sound Gospel Choir. Om du vill höra mer av Carolas juliga gospel så kan du se henne live den 16 december på Scandinavium i Göteborg där hon bjuder på en julshow i sann julstämning med Carola Gospel-Jul.

Triad - Tänd ett ljus (Officiell Video)

Triad – Tänd ett ljus

Sveriges stolthet! Nej Triad, vi kommer aldrig låta hoppet försvinna! ”Tänd ett ljus” har sedan den släpptes 1987 varit en riktig storfavorit i många svenska hem, och det är inte konstigt varför. Med en text som uppmanar till att tända ett ljus för de vi saknar och för att sprida ljus och värme har Triad skapat en tidlös jullåt som berör.

Tommy Körberg och Sissel Kyrkjebø – Julen är här

”Julen är här”, skriven av Billy Butt och Sölve Rydel, är en hjärtvärmande julballad från 80-talet, avsedd att sjungas som duett. Tommy Körberg och Sissel Kyrkjebø har den mest berömda inspelningen och är med i Tommy Körbergs album från 1989 med samma namn. Vi vill också passa på att uppmärksamma att Sissel Kyrkjebø, som i flera decennier har turnerat i Skandinavien med sina julkonserter, är aktuell i år med julturnén Sissels Jul. Ett måste att se i juletid!

Peter Jöback - Jag kommer hem igen till jul (Official Music Video)

Peter Jöback – Jag kommer hem igen till jul

För första gången sedan 2009 åker Peter Jöback på en stor julturné – En vinterkväll med Peter Jöback. En av låtarna du garanterat kommer få höra är ”Jag kommer hem igen till jul”, skriven av Andreas Mattson och Niklas frisk. Den spelades in av Peter Jöback 2002 som fjärde spår på hans julalbum med samma namn. Varje år hamnar låten på top 10 över de mest spelade jullåtarna i radion, en självklarhet att ha med i vår lista!

Rappin’ Around the Christmas Tree: Hiphop jullåtarna som värmer

Kurtis Blow - Christmas Rappin' (Mercury Records 1979)

Kurtis Blow – Christmas Rappin’

Hiphopen var bara 6 år gammal när denna något osannolika juliga smash hit från 1979 kom till. Mitt i en stel uppläsning av ”A Visit from St Nicholas” bryter Kurtis Blow in med sin egen berättelse om när tomten dyker upp på en julfest i Harlem. Resultatet blev en julklassiker – och den första raplåten som släpptes på ett stort skivbolag med enorm framgång!

TLC - Sleigh Ride (Official HD Video)

TLC – Sleigh Ride

TLC släppte ”Sleigh Ride” 1992 som blev en del av soundtracket till ”Ensam hemma 2 – vilse i New York”. Det var, åtminstone i teorin, en tolkning av det klassiska musikstycket komponerat av Leroy Anderson 1948. Trion gör en total omarbetning av klassikern med sin karakteristiska R&B-stil, och Left Eyes rap-vers vilket resulterar i låt som får julen att låta rolig!

The Grinch (2018) Tyler, The Creator “You’re a Mean One” – Lyric Video

Tyler, The Creator – You’re a Mean One

Originalversionen av ”You’re A Mean One, Mr. Grinch” skrevs för Dr Suess animerade TV-show ”How The Grinch Stole Christmas” 1966. Tyler, The Creator gjorde en modern tolkning av låten 2018, som skulle bli en del av soundracket till Illmuniation Entertainment’s nyproduktion av filmen ”The Grinch”. Tylers version är en uppfriskande och nyskapande tolkning som tillsammans med barnkören resulterar i en härlig modern twist av orginalet.

Simeon - Under Misteln (Official Video)

Simeon – Under Misteln

Det unga svenska NBL-signade stjärnskottet Simeon släppte låten ”Under Misteln” 2018, som också var hans tredje singel. Ett välbehövligt tillskott i utbudet av svenska hiphop- och R&B-jullåtar, som det finns förvånansvärt få utav. I detta romantiska och stämningsfulla stycke lyser Simeon upp vintermörkret – en självklar kandidat i vår jullista!

Headbanga till rockiga julfavoriter

Bruce Springsteen - Santa Claus Is Comin' To Town (Official Audio)

Bruce Springsteen – Santa Claus Is Comin’ To Town

Bruce Springsteens tolkning av ”Santa Claus Is Coming to Town” är en ikonisk version av den tidlösa julklassikern. Med E Street Band i ryggen skapar han perfekt blandning av rock och julens värmande känsla som tar en tillbaka till barndomens jular.

Chuck Berry - Run Rudolph Run (Official Video)

Chuck Berry – Run Rudolph Run

”Run Rudolph Run”, som släpptes 1958, har blivit en favorit på julspellistor och är ett lysande exempel på hur Chuck Berry inte bara präglade rock’n’roll-genren utan även lade sitt unika sound på julmusiken. Låten, med text av Johnny Marks (känd för ”Rudolph The Red-Nosed Reindeer” följer Rudolphs äventyr och Chuck Berry ger den klassiska julsagan en rockig twist.

Christmas All Over Again

Christmas All Over Again – Tom Petty and the Heartbreakers

Samlingsalbumet ”A Very Special Christmas 2” säpptes 1992 för att stödja idrottsorganisationen Special Olympics för personer med intellektuella funtkionsnedsättningar. Albumet innehåll en imponerande lineup med kända namn som Frank Sinatra, Boyz II Men och Sinéad O’Connor. en ledande låten på albumet, ”Christmas All Over Again”, framfördes av rockbandet Tom Petty and The Heartbreakers. Precis som TLCs ”Sleigh Bells” hörs även denna låt i julfilmen ”Ensam hemma 2 – vilse i New York”.

AC/DC - Mistress For Christmas - Happy Holidays

Mistress For Christmas – AC/DC

Om du vill ha en dos humor under julen så sätter du på AC/DCs ”Mistress For Christmas” och vrider upp volymen till max. Låten är med i albumet ”The Razor’s Edge” från 1990 och driver med Donald Trumps otorhetsskandal, som då var ett hett nyhetsstoff. Grov? Ja. Julig? Ja. Rolig? JA!

Jullåtarna som alla kan

Mariah Carey - All I Want for Christmas Is You (Make My Wish Come True Edition)

All I Want for Christmas Is You – Mariah Carey

Det här låten förtjänar verkligen sin plats i julklassikernas hall of fame. Mariah Careys låt ”All I Want for Christmas Is You”, som släpptes 1994 tillsammans albumet ”Merry Christmas” dominerade listorna över hela världen vid sin lansering och har hållit sig högt rankade år efter år. År 2018 bröt ”All I Want for Christmas Is You” till och med ett rekord på Spotify som den mest spelade låten under en enda dag – den streameades imponerande 11 miljoner gånger på Spotify under juldagen 2018.

Wham! - Last Christmas (Official Video)

Last Christmas – Wham!

Popduon Wham! släppte singeln ”Last Christmas” 1984 som snabbt blev en julhit. Låten, som är skriven av George Michael, handlar om en olycklig kärlek men lyckas ändå skapa en hoppfull julstämning. Trots att julsingeln blev en hit toppade den inte listorna förrann 1 januari 2021, 36 år efter den släpptes. Tragiskt nog är det till och med så att ”Last Christmas” inte hållit sig på top 10-listorna förränn efter George Michaels död 25 december 2016.

Frank Sinatra - Have Yourself A Merry Little Christmas (Official Video)

Have Yourself A Merry Little Christmas


”Have Yourself A Merry Little Christmas,” skriven av Hugh Martin och Ralph Blane för musikalen Meet Me In St. Louis, har cementerat sin plats som en tidlös klassiker bland julsånger, och hundratals artister har tolkat och anpassat låten i sina egna stilar. Den ikoniska versionen av Frank Sinatra från 1947 och den omgjorda versionen med ändrade texter från 1957 är i en klass för sig. Sinatras röst är oöverträffad!

Brenda Lee - Rockin' Around The Christmas Tree (Official Music Video)

Rockin’ Around The Christmas Tree – Brenda Lee

En julklassiker från 1958. I år är det hela 65 år sedan Brenda Lees julhit, skriven av Johnny Marks, ”Rockin’ Around The Christmas Tree” släpptes. För att fira det har Lee för första gången skapat en officiell musikvideo för låten, som har exakt allt för en riktigt härlig julstämning!