Upptäck

10 julshower för att dämpa sötsuget

Nu är det jul igen och med den kommer gnistrande juleljus, julklappsstress och (förhoppningsvis) snötäckta tak. Fast det bästa av allt under denna högtid är nog ändå allt julbak av knäck, saffranstryffel, rocky road och smörkola. Men ibland kan det vara svårt att hålla fingrarna i schack när skafferiet börjar fyllas av julgodis. För att dämpa sötsuget har vi satt ihop en lista över 10 fantastiska julevenemang – var och en lika lockande som våra favoriter på gottebordet!

Knäcken: Carola Gospel-jul

Knäcken har en djupt rotad plats i julgodisrepertoaren och går absolut inte att vara utan i juletider. Ett traditionsenligt måste helt enkelt! På samma sätt har juldrottningen Carola nästan blivit som en symbol för svensk jul med många älskade julsånger såsom ”Himlen i min famn” och ”Nu tändas tusen juleljus”. I år bjuder hon på en exklusiv julkonsert på Scandinavium i Göteborg. Alla som varit på Carolas jul i ladan vet precis vad de kan förvänta sig av sann julstämning, och i år med äkta gospelsväng. Det blir minst sagt årets höjdpunkt i Carolas firande som sångerska, 40 år på scenen!

Mozartkulan: En vinterkväll med Jöback

Mozartkulan, en komplex och harmonisk kombination av choklad, marsipan och nougat som är både klassisk och tidlös. En vinterkväll med Jöback kan liknas vid denna lyxiga läckerbit som bjuder publiken på en rik upplevelse. Precis som nougaten är kärnan i mozartkulan är julskivan ”Jag kommer hem igen till jul” hjärtat som öppnade upp en ny musikalisk värld för Jöback. Titellåten med samma namn är topp 10 varje år över de mest spelade jullåtarna i radio. Nu är Peter Jöback ute på sin första julturné sedan 2009, en show som bjuder på en krispig, gnistrande högtidskväll.

Rocky Road: Stjärnjul

Stjärnjulkören i Stjärnjul 2017. Foto: Charlotte Hall (för Stjärnjul).

Ännu en klassiker på julens gottebord är Rocky Road som vanligtvis görs genom att blanda smält choklad med hackade nötter, marshmallows och dumlekola. Likt Rocky Road har julshowen Stjärnjul en fantastisk kombination av gästartister, en imponerande körsångensemble bestående av The EntertainMen och Rönninge Show Chorus, och en stor orkester under ledning av Johan Landqvist. Denna gnistrande, värmande julshow sveper in dig i en stämning som varar genom hela julen, likt den oemotståndliga mixen av smaker och texturer i en välkomponerad Rocky Road.

Polkagrisen: Tomten och Bocken – rider igen

Precis som polkagrisen är Tomten och bocken – rider igen en härligt uppfriskande julshow där radarparet Måns Zelmerlöv och Per Andersson är de perfekta ingredienserna i denna underhållande godbit. Den charmiga skönsångaren Måns bidrar med en len sötma, medan den halvgalna komikern Per tillför en uppfriskande mintig touch. Det blir en show bestående av humor, jul och galna upptåg men också musik framförd av ett stort tiomannaband. En sprakande helkväll helt enkelt!

Skumtomten: Love Actually Live in Concert

På samma sätt som man inte kan få nog av söta mjuka skumtomtar, är den brittiska romantiska komedin Love Actually en julfilmsklassiker som bara måste ses varje år. Helst mer än en gång. Med Love actually Live in Concert kan du uppleva filmen på storduk medan den vackra filmmusiken framförs av Stockholm Concert Orchestra. En oförglömlig föreställning som förenar känslan av julens magi med kärlekens melodi i en mjuk omfamning.

Trillingnöten: The High Society

The High Society bestående av Karl Dyall, Joachim Bergström och Rennie Mirro – en trio vi inte kan vara utan, precis som trillingnöten! Förra året satte de upp sin allra första julshow, efter 10 år på scenen. I år laddar den upp för att ta sin förstklassiga julstämning på turné med showen Christmas is Comin’. De kommer sprida en julstämning som låter alla hitta tillbaka till den härliga varma känslan som tillhör årets vackraste högtid. Släpp stressen, alla måsten och deadlines. Tillåt dig att svepas med av The High Society och deras energi, spelglädje och generositet.

Saffranstryffel: Zara Larsson Honor the Light

“Honor the Light” är en modern tolkning av luciatraditionen där publiken kommer få uppleva Zara Larsson på ett helt nytt och unikt sätt. Precis som saffranstryffeln bjuder Zara Larsson på en delikat musikalisk smakupplevelse, med akustiska versioner av låtar från hennes imponerande katalog tillsammans med klassiska julsånger och gästartister.

Pepparkaksfudge: Christmas Night

© 2023 Foto: Anna-Lena Ahlström

Christmas Night, med Arvingarna och Linnea Henriksson bjuder på en smakrik kombination som är både len och kryddig, som pepparkaksfudge. Linnea med sin lena änglalika röst och Arvingarna som kryddar till det med sitt ikoniska dansbandssound. Tillsammans bjuder de publiken på det allra bästa från en traditionell jul med mäktiga toner, stora känslor, värme och skratt.

Smörkolan: Helen Sjöholm & Anna Stadling

Helen Sjöholm och Anna Stadlings miniturné ”Snö och marschaller” är som en ljuvlig smörkola för själen, där de balanserar det juliga och vintrigt melankoliska. Med rötterna i Sundsvall och en stark vänskap sedan skoltiden, återförenas de efter 40 år för att sprida julglädje. Deras gemensamma album ”Snö & marschaller” blir som en kärleksfull julgåva, och att höra dem sjunga tillsammans är som att njuta av en delikat smörkola – en söt och tröstande smakupplevelse för hjärtat.

Ischokladen: David & Kristina Lindgren

© 2019 Foto: Anna-Lena Ahlström

Att ha ischoklad på gottebordet är lika självklart som att titta på Kalle Anka på julafton. Med liknande ord beskriver David och Kristina Lindgren självklarheten med att bjuda på en julkonsert på Sara Kulturhus i Skellefteå: ”Att komma hem och sjunga in julen har blivit en tradition för oss som börjar bli lika självklar som att Tomten kommer på julafton”. Vi kan inte annat än hålla med, att lyssna på David och Kristinas julkonsert är ett utav julens måsten!