Musik

Vår guide till de bästa livestreamade evenemangen

Nu i Corona-tider är det många artister som använder sociala kanaler för att kunna ge fansen tillgång till livemusik direkt från vardagsrummet.

När flera evenemang blivit inställda och vi uppmanas att stanna hemma är det många artister runt om i världen som tar hjälp av sociala kanaler för att kunna livestreama evenemang. Här har vi satt ihop några favoriter och lite tips för att du ska kunna hitta de olika spelningarna.

Hitta de bästa livestreamade evenemangen

Följ artisten
Om du inte redan gör det så är det ett perfekt tillfälle att börja följa din favoritartist på Instagram, Facebook eller Twitter.

Följ arenan
Vissa arenor anordnar egna livestreamade evenemang, till exempel om ett evenemang blivit inställt. Följ arenan i sociala kanaler så håller du dig uppdaterad.

Följ skivbolaget
Om musiken du gillar verkar komma från ett litet antal skivbolag kan det vara en bra idé att följa även dem i sociala kanaler.

Håll koll på hemsidor och musiktidningar
Ett bra exempel är Gaffa som tipsar om kommande livestreamade konserter. Läs artikeln här: gaffa.se  Även Bands in Town kan vara intressanta att följa. För att stödja livemusik och artister har de lanserat kanalen ”Bandsintown Live” på Twitch där du kommer att kunna se uppträdanden från musiker i alla olika genres.

Följ hashtags
Många artister taggar sina livestreams, kolla till exempel #togetherathome på Youtube och Instagram. Varje måndag streamar Metallica en tidigare livekonsert så kolla #MetallicaMondays på deras hemsida eller på Facebook.


Utvalt

Albin Lee Meldau livestream from Park Studios
Vi lärde känna Albin Lee Meldau i Så mycket bättre, med imponerade tolkningar och en otrolig röst. Den 2 april kl. 18.30 kan vi njuta av en livestreamad konsert! Följ länken

Går det inte så går det ändå – En livesändning från Hotell Hulingen utan publik
En mindre idé har nu vuxit till att ett 15-tal artister vill vara med. Den 3 april kl. 20.00 kan du hänga med på en kväll fylld av snack och musik. Kent Norberg från Sator, Wild Rover, Lifvens, Elin Ståhl, Gula Gubben är några av namnen på kvällens lineup. Vi kommer att livesända direkt från vår Facebook, så följ den här länken

Live Nation USA tipsar
Våra amerikanska kollegor har mycket att tipsa om! Följ den här länken till livestreamade evenemang med bl.a. Miley Cyrus, Dua Lipa Q&A, Indieheads Festival, the Killers Live Q&A, Sofa Festival France mm.

Saknar du dansen?
Dansens Hus har skapat kanalen DH DiGi där du kan hitta samtal med koreografer, få smakprov på föreställningar och tips på streamad dans. Länk till sidan

Livesänd soffvisning
Museerna är stängda men konsten finns ju kvar. Både Nordiska museet och Moderna museet hakar på trenden med livestreaming.
Här kan du se Moderna museets kalender för de livesända soffvisningarna som sänds varje dag kl. 12.00 och tar ca. 10 minuter.
Du kan se Nordiska museets livestreams via deras Facebook-sida.

 

Kalender för livestreamde evenemang:

2 APRIL

Kl 18.00: Albin Lee Meldau – länk till stream

Kl 18.00: Plan Three – länk till stream

Kl 19.00: Live från Orionteatern med Bo Sundström mfl – länk till stream

Kl. 20.00 P-Floyd – länk till stream

Kl. 21.00: Fem i Topp med Johan och Björn – länk till stream

3 APRIL

Kl 19.00: Feivel – länk till stream

Kl 19.00: Bo Kaspers Orkester – länk till stream

Kl. 20.00:  Går det inte så går det ändå, en livesändning från Hotell Hulingen – länk till stream

Kl. 20.00 Gaupa – länk till stream

kl. 20.00: Live från Orionteatern med Bo Sundström mfl – länk till stream

4 APRIL

Kl 18.30: Sarah Klang, Graveyard, Daniel Norgren, Slowgold och Virginia & The Flood – länk till stream

Kl 20.00: Feivel och Antonio D & O-hund – länk till stream

5 APRIL

Kl 18:00: Isabella Lundgren – länk till stream

6 APRIL

Kl 20:00: Erik Söderlind Solo – länk till stream

15 APRIL

Kl 19.00: Mullberget Live – länk till stream

22 APRIL

Kl 18:00: Anna Järvinen – länk till stream

26 APRIL

Kl 18:00: Långbacka/Bådagård – länk till stream

Ny streamingtjänst – Bring it Home 2020

Den nya streamingstjänsten Bring it Home 2020 erbjuder livemusik på nätet för att hjälpa de artister som förlorar inkomster pga coronaviruset.
”De som har ställt in, som har en publik som är besviken, och som kan ta sig till vår studio, är välkomna” säger bokningsbolaget MTA Productions. Den albumaktuella artisten Conny Bloom är en av dem som genomfört en direktsänd spelning från musikstudion Sonika i Stockholm. Alla som ser de direktsända spelningarna uppmuntras att swisha pengar som ska täcka kostnaderna och kompensera för artisternas förlorade inkomster.

Några av artisterna som kommer att direktsända från Sonika är Isabella Lundgren, Abramis Brama, Magnus Lindgren och Louisiana Avenue. Livesändningarna hittar du här: Bring it Home 2020

Neil Young uppträder på nätet

Den kanadensiske rockartisten Neil Youngs turné blev inställd, så istället uppträder han på nätet. Han skriver att konserterna kommer bli hemtrevliga och spelas in vid eldstaden. Konserterna kommer att läggas upp på artistens hemsida. Klicka här!

Jens Lekman har tagit livestreamen och gjort den extra personlig

Då Jens turné blev inställd erbjuder han personliga uppträdanden över skype mellan den 23-29 mars. Följ länken för att skriva upp dig på listan, sedan kommer Jens en timme per dag slumpmässigt att ringa upp någon och spela en låt. Läs mer och registrera dig här.

Coldplay

Chris Martin från Coldplay meddelade att han skulle livestreama på Instagram. Han förklarade att bandet fastnat i olika länder och att han ville ha förfrågningar på låtar i kommentarerna. Enjoy 🙂

Charlie Puth – #TogetherAtHome

Share post