Upptäck

Kortfilmsfestivalen Queer MENA streamas

Shakomako Kultur och HabibiCollective är tillbaka med sin årliga kortfilmsfestival med ett noga utvalt program av filmer från Mellanöstern Nordafrika och diasporan. Årets upplaga livestreamas och fokuserar på queera filmskapare med teman och frågor som t.ex. cross-dressing, ´att komma ut´, kulturell performativitet och polyamori.

Biljetterna hittar du här!

Habibi Collective och Shakomako presenterar sex enastående filmskapare med en bred variation av berättelser och erfarenheter som utforskar frågor om queer identitet och sexualitet.

Filmerna belyser viktiga aspekter om hur det är att vara HBTQ-person i Mellanöstern och Nordafrika (MENA). Filmfestivalen uppmärksammar inte bara röster som länge tystats, utan förser oss även med kunskap om hur filmskaparna bidrar till att bredda det queerhistoriska perspektivet inom MENA regionen.

För en av filmskaparna har konstutövandet banat vägen för en djupare självreflektion.

-Min film handlar om att utforska konceptet av det queera arvet, säger Katayoun Jalilpour.

Róisín Tapponi är grundaren av det digitala arkivet Habibi Collective som fokuserar på kvinnliga filmskapare från MENA regionen. Likt Katayoun Jalilpour reflekterar hon över vilka det är som faktiskt får synas och höras.

-Inom MENA regionen är queera röster ofta marginaliserade. Detta resulterar i att vi går miste om talangfulla människor med värdefulla berättelser.

 

Jag grundande kulturhuset Shako Mako med syftet av att hylla och visa samtida konst och kultur från Mellanöstern och Nordafrika. I tider som dessa är det viktigare än någonsin att skapa innehåll och säkerställa att så många som möjligt kan ta del av den kulturella och konstnärliga utmaningen som kommer från MENA regionen. Människor sätter sig själva i en kuvös och konsumerar bara det som stryker en medhårs. Hittills har historier skrivits av en och samma penna, men någon gång tar bläcket slut. Det är dags att ge utrymme för fler och genom detta initiativ påminna oss själva om att Queera historier funnits långt innan medeltiden.

 

Kortfilmerna finns tillgängliga på filmimalmo.com under hela festivalen som pågår 18-24 maj 2020. Du loggar in med koden du får vid köp och bestämmer själv i vilken ordning du vill se filmerna.