Festival

Vi som älskar 90-talet

Vinnaren av Vi som älskar 90-talet tävlingen var Sophie Carlbrant och i det här blogginlägget får vi ta del av hennes nostalgiska 90-tals upplevelse.

Jeanstyg, neonfärger, håruppsättningar och discomusik. Kan det bli mer 90-tal än så? Den 6 juli hölls festivalen Vi som älskar 90-talet på Zinkensdamms IP. På scen stod artister som Victoria Silvstedt, Dabuzz, Drömhus och Markoolio. Det blev minsann en resa tillbaka i tiden, med allt vad det innebär.

Det är lördag och solen skiner. Människor är ute och njuter av sommaren efter dagar av regn och några passar på att ta en söndagsfika med goda vänner. Några andra bockar av veckans sista löprunda och andra firar in semestern med skumpa. Ett gäng i neonfärger och hängslen går förbi mig med skuttande steg mot Zinkensdamms IP. De ska på festivalen Vi som älskar 90-talet, precis som jag!

Att kliva in på idrottsanläggningen är som att kliva in i en tidsmaskin och bli barn igen. Jag kände direkt hur jag blev fnissig och pirrig i kroppen. Hela stämningen på Zinken var varm och kärleksfull. Det var många barndomsminnen som återkom när jag såg mig omkring, jeanstyg, neonfärger, håruppsättningar och discomusik. Ja, vad säger väl 90-tal mer än det?

Jag bjöd med min sambo på denna resa tillbaka i tiden. Han är 80-talist och gick igenom puberteten under 90-talet, började gymnasiet och minns årtiondet bättre än mig. Jag är nämligen född tidigt 90-tal och minns mest hur nervös jag var att bli storasyster, första skoldagen och det första skoldiskot. Just skoldiskot minns jag väl. Jag minns hur exalterad jag var över att få ta på mig finkläder, få bära stora örhängen och använda ögonskugga och läppglans. Jag minns hur vi småtjejer stod nervösa i ett hörn av den annars så tråkiga skolmatsalen och hur vi koreograferade danser till låtarna som spelades. När Drömhus klev upp på scen var det som att jag stod i den tråkiga gamla skolmatsalen igen. Jag visade stolt upp mina koreograferade steg för sambon, och alla andra som ville titta. Efteråt var jag alldeles fnissig men fascinerad och stolt över att jag än idag minns både steg och text så väl! Jag bar även en skrikrosa ögonskugga dagen till ära.

En stor höjdpunkt, förutom Drömhus, var utan tvekan Markoolio. Då var det inte bara jag som skrek och tjoade utan hela publikhavet verkade ha väntat på ”Sola och bada i Piña Colada”. Dagen till ära spelade även Markoolio ett medley av alla sina fotbollslåtar han bidragit med och hejade fram Sveriges damlandslag till bronsmedalj!

Ja, ”Sola och bada i Piña Colada, på sommaren é livet som bäst” är minsann ett par sanningens ord. Och festivalen Vi som älskar 90-talet kommer bli ihågkommen som en av höjdpunkterna sommaren 2019, det är ett som är säkert!

Skribent: Sophie Carlbrant
Foto: Sophie Carlbrant